Vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar

GVK madde 94'e göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar aşağıda sayılmıştır: – Kamu idare ve müesseseleri – İktisadi kamu müesseseleri – Sair kurumlar – Ticaret şirketleri – İş ortaklıkları – Dernek ve vakıflar – Dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri – Kooperatifler – Yatırım fonu yönetenler – Gerçek gelirlerini …

Tevkif edilen vergi ne demek?

Tevkifat, vergi bakımından, vergiler üzerinde bölüşme ya da kesinti yapma anlamına gelir. Normal ya da irsaliyeli faturadan hiçbir farkı olmayan tevkifatlı faturayı diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise, faturaya işlenen verginin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülerek iki taraftan da vergi alınıyor olmasıdır.

Stopaj yükümlüsü kimdir?

Stopaj, bir vergi uygulamasıdır. Türkiye'deki vergi sistemi gereği, gelir elde eden kişiler beyanname vererek gelirlerini beyan etmekle ve geliri üzerinden hesaplanacak vergisini ödemekle yükümlüdür.

Tevkifat yoluyla alınan Gelir Vergisi ne zaman ödenir?

Yıllık gelir vergisi beyannamesi yapılarak belirlenen stopaj vergisi, her yılın mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki taksit olarak ödenir.

Gelir Vergisi Kanununa göre aşağıdaki mükelleflerden hangisi geçici vergi ödemez?

Adi ortaklıklar, kolektif şirketler ve adi komandit şirketler, ortaklık olarak gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmadıklarından geçici vergi mükellefi değillerdir.

Tevkif edilen KDV ne demek?

KDV tevkifatı, satıcıya ödenen KDV değerinin tamamını ya da bir kısmını ana tutardan düşürerek direkt vergi dairesine ödeme uygulamasına verilen isimdir. KDV tevkifatında faturaya işlenen verginin bir kısmı satıcıdan bir kısmı da alıcıdan alınır.

Tevkif etmek ne demek?

Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir.

Vergi stopajını vergi dairesine yatırma yükümlülüğü kime aittir?

GVK'nın 94. maddesi uyarınca vergi tevkifatı yapmak zorunda olan kişi ve kuruluşlardan gerçek kişi durumunda bulunan serbest meslek erbabı ve çiftçiler; ticari, mesleki ve zirai işleriyle ilgili olarak yaptıkları ödemelerden vergi tevkifatı yapmak zorundadırlar.